Entrance Level

Platform Level

Sustainability - Architectural and Urban Design

The main incentive for the architectural design of the new Station 20 is the future development of the area between the two parts of the Druzhba residential quarters. Currently underdeveloped this area has the potential to become an attractive centre for business and shopping. Station 20 is the first sight of new arrivals to this district. The architectural design of the station will represent the dynamic development of this future hot spot in Sofia. The modern architectural design focuses on the sustainability of the station as an expression of the future urban area. Sustainability means not just durability and use of natural energy resources such as natural lighting, but to create a place that people of the local community and visitors can identify and accept as theirs. The architecture of the station 20 provides clarity and readability of spaces and directions. All technical aspects were reduced or concealed to minimize cluttered spaces.

On the outside visitors will identify the Metro station through topographical faults that form glazed and roofed entrances to the stairs. Elevators are provided on either entrance to provide disabled access to the entrance level. From there another elevator goes down to platform level. The internal ceiling is identical to the ceiling of the platform level and is illuminated. Optionally changing colorations can provide varying atmospheres or indicate arriving trains below.

The external surfaces are treated with different paving types to identify changes in traffic and to give directions. Slow car traffic and visible connections between bus stops and station entrances are highlighted through the use of brick and cobble stone paving. Plants are vertical indicators of urban elements such as the central pedestrian road of the new public quarter. The area around station 20 will be equipped with a regime of strategic art work comprising visual, water, sound and installation art. 

The modern architectural design focuses on the sustainability of the station as an expression of the future urban area

Longitudinal Section


In the interior a lightweight steel and textile ceiling is placed on top of the concrete retaining box that houses the tracks and vertical access. Inside this ceiling the entrance hall forms the intermediate level. The passengers at platform level can identify the hall through the bulging form next to the stairs. The ceiling is a simple combination of highly technical elements into a single form. It consists of easy to clean fluoropolymer membrane fabric backlit with low energy lighting. It is continuously lit to create a light open atmosphere and enhance security in the underground. The membrane is permeable for sound. Acoustic insulation behind the fabric reduces the acoustic sound levels from traffic substantially. The entire dustproof and highly flame-resistant ceiling will be accessible for easy maintenance of lights through a simple Aluminium frame. Projections on the fabric for commercial or cultural use can be considered to vary the atmospheric quality of the station.

The entrance hall is placed inside the arching room size trusses. It is clad with shiny and durable vitreous enamel panels underlining the passenger flows and high quality of the transfer space. Offices and ticket booths stand as round objects inside the space allowing free flows around them. Their orientation allows close proximities between the entering, ticketing and exiting.

Passengers will be aware of leaving the entrance hall by stepping outside of the curved wall enclosure. Low level openings in the external roof above the vertical access spaces allow for natural lighting of the stairwells. Natural light runs down the arching ceiling and reduces the energy level of artificial lights. 

In the interior a lightweight steel and textile ceiling is placed on top of the concrete retaining box that houses the tracks and vertical access.

Explosion Diagram

Cross Section


Copyright Remark

magma architecture is responsible for operating these images .

All images are protected as the property of the copyright holder (magma architecture).

Permission to use images from this website may be granted exclusively for public relation or for printed materials under the specific authority of magma architecture.

Use of the images for any other purpose (product advertising, Internet, other advertising use, one’s own products, etc.) is strictly forbidden, except when specified by written consent of the copyright holder. Any further use of the images agreed upon is forbidden.

The images may not be modified – digitally or conventionally - without written consent of the copyright holder (magma architecture).