The main topic of the project is the revitalization of historic powerhouse building. Project scope involves analysis of the existing wall fragments to determine elements to preserve, together with the concept of the new part of the object. Subject of reconstruction, was built in several stages. First hall of the building was built in 1901. Further elements were built with growing needs.

The main incentive for the architectural redevelopment of the old plower hause in Radom, Poland is to reflect social, cultural and technological changes in both physical and functional way. The modern architectural design of the new part will represent dynamic sustainable development of technology and the social lifestyle with the respect to the historical building. Sustainability means not just durability and use of natural energy resources such as natural lighting, but to create a place that people of the local community and visitors can identify and accept as theirs.

Motivation behind this project is to rise social awareness about importance of sustainability and alternatives energy sources.


Powerhouse building in Radom is located between Copernicus street and G. Narutowicza street. It is an area of the "old Radom", which belongs to environmental conservation area of the city.

The site is located near the city market square and just one kilometre from the central railway and bus stations. The object is built on a rectangular plan with a length of 41.43 m and a width 33.40 m long, the eastern elevation facing the entry road. The existing powerhouse is a two-storey building with basement. There is one tree located within north part of the plot. Land elevations vary between 166,25 - 167,08 m above sea level. The site does not include any development restrictions from the environment preservation. Although existing powerhouse is covered by cultural heritage and historical monuments protection. 


Despite that and the present powerhouse in its current state is no longer in use; it is an important part of the new development.

It challenges historical space and gives an opportunity to add value to existing building simultaneously bridging the gap between old and new.

Existing building as it is stands for relic of previous technological peak. The new part presents contemporary achievements in alternative energy sources production. Discussed object has an array of vertical windows separated by pilasters, all made of ceramic brick. Window frames were made of steel with fine glazing divisions. In addition to new development the project include modernization and reconstruction of the historical forms within existing building. Most of the modernization of old power station building will be constructed according to architectural-conservation recommendations.

 
 
Cloud_Power_House_Wyburzenia_Left copy.png
 

Ground Floor

Ground Floor

First Floor

First Floor

second floor

second floor

Roof Top Plan


 
 

West Elevation

West Elevation

East Elevation

East Elevation

South Elevation

South Elevation

North Elevation

North Elevation


Energy Concept

As the warm air rises to the top, it unloads heat into the shell. The heat then radiates back down the shell thus generating only a two to four degrees variance in temperature from the bottom to the top of the dome. Rainwater is collected in water tanks in three massive steel legs, later used as a irrigation for the urban Garden. Big Flat rooF is covered with photovoltaic panels. 

 
energy diagram
 

Construction Technique

Cloud_Power_House_Strucutre_Diagram [Converted] 2 copy.png
Cross Section

Cross Section

Cross Section - Detail

Cross Section - Detail


Physical Model - Cross Section